Als ze maar gelukkig zijn! Hoeveel invloed heb jij eigenlijk op het geluk van jouw kind?

We willen voor onze kinderen maar één ding: dat ze gelukkig zijn. En daar doen we als ouders heel hard ons best voor. De vraag is echter; hebben we daar eigenlijk wel invloed op?

Het antwoord is Ja en Nee. (HUH?)

 
Nee
Zoals ik ergens eens de zin tegenkwam: “Kinderen zijn geen kleipoppetjes die je kunt kneden tot gelukkige volwassenen.” Ze zijn net als jij en ik, mensen die zelf (willen) bepalen of ze dingen van anderen aannemen, overnemen of willen leren. En wij vinden als ouders ook dat het nodig is dat ze leren zelfstandig te zijn. Dat kan alleen maar als ze zelf dingen mogen en kunnen bepalen.
 

Nee
Aanleg en omstandigheden zijn factoren waar we geen controle over hebben. Of een kind wel of geen aanleg of talent heeft voor sporten, rekenen of taal. Daar heb je als ouders geen controle over (hoewel we dat soms wel graag zouden willen). Of dat je kind op school of thuis iets vrolijks, verdrietigs of vervelends meemaakt, dat heb je niet in de hand. (ook al zouden we dat wel willen)
 

Ja
Als er iets is wat kinderen graag willen is het dat hun ouders gelukkig zijn. Zelfs zodanig dat zij zich (grotendeels onbewust) inzetten om jou gelukkig te maken. Dus als jij zorgt dat jezelf gelukkig wordt, dan heeft dat effect op het geluksgevoel van je kind.

Ja
Nog een reden om je zelf gelukkig te voelen: Je geeft het goede voorbeeld. Kinderen zien, horen en voelen hoe jij je voelt en nemen dat (vooral onbewust) van je over. Dus als jij kan laten zien, horen en voelen dat jij gelukkig bent, zullen ze (onbewust) aannemen dat zij dat ook mogen en kunnen.
 

Hoe dan?
Zoals ik net al schreef er zijn factoren in ons leven waar we geen controle over hebben: Wel of geen aanleg voor leidinggeven, sporten of tekenen. Of omstandigheden zoals vrolijke, verdrietige of vervelende dingen die je meemaakt op je werk of in jouw directe omgeving.

“Maar als ik dan geen controle hebben over onze aanleg en omstandigheden, hoe kan ik er dan wel voor zorgen dat ik gelukkig wordt?

 
Gelukkig!
Er is iets waar je wel invloed op hebt. En dat zijn je gedachten! En daarmee beïnvloed je je gevoel.

Merk maar het volgende verschil: 
Je moet spreken voor een groep. En je denkt; O jé, dat kan ik helemaal niet.
Welk gevoel roept dat bij je op? Een nerveus gevoel, angst, weerstand?

Of je denkt bij diezelfde situatie: Ik ben benieuwd hoe ik het ga doen? Of ik mag fouten  maken.
Welk gevoel roept dat bij je op? Nieuwsgierigheid, rust, hoopvol?

Positieve gedachten
Hoe meer positieve gedachten je hebt, hoe positiever je je voelt. Hoe positiever je je voelt, hoe gelukkiger je je voelt.

Dat betekent niet dat je negatieve gedachten maar moet wegstoppen of bagatelliseren. Nee, helemaal niet.
Neem deze ook serieus EN zet er eens aantal positieve gedachten naast.

Leave A Response

* Denotes Required Field